Nakke & skulder

Nakke & skulder

Nakke

Nakkesmerter forekommer hyppig, og henger ofte sammen med ensidig belastning eller stress. Smertene kan oppstå akutt eller gradvis over tid. De kan være med eller uten utstråling til hode, skulder og arm. Nakkesmerter uten utstråling (uspesifikke nakkesmerter) og som kommer av seg selv er mest vanlig. Disse er som oftest helt ufarlige. Nakkesmerter med utstråling kan ha mange årsaker, vanligst er smerter fra nakkemuskulatur.

Nakkesmerter med utstråling kan i noen tilfeller skyldes trykk på nervevev, vanligst nerveroten (radiculopati) i det nerven forlater ryggmargen. Dette kan oppstå når plassforholdene er redusert ved slitasjeforandringer, for eksempel forkalkning eller prolaps.

Manuellterapeuten undersøker, gir råd, og igangsetter eventuell behandling. Ved behov kan manuellterapeuten henvise videre til sykehus, fysioterapeut eller bildetagning (røntgen/MR/CT), samt sykemelde.

Øvelser for nakke:

Skulder

Skuldersmerter kan ha mange ulike årsaker, blant annet i forbindelse med akutte skader. Akutte skulderskader for eksempel føre til brudd, luksasjoner (ledd går ut av stilling) eller skade på seneapparatet. Slike skader kan være avrivning av muskel/sene, brusk eller knokkelskade.

Smerter i skulderen kan også komme gradvis, uten at det nødvendigvis har skjedd en skade i forkant. Slike plager er ofte forbundet med at plassforholdene i skulderen er blitt redusert, slik at knokler, sener og slimposer kommer i beknip, blir irriterte og gir smerte. Mange erfarer også smerter fra skulderleddet og innskrenket bevegelighet i forbindelse med «frozen shoulder». Det er en tilstand hvor skulderkapselen rammes. Også slitasjeforandringer (artrose) kan være opphav til smerter og bevegelsesinnskrenkninger i skulder og tilgrensende ledd.

Smerter i skulderen kan også stamme fra nervesystemet, for eksempel ved at nerver i skulderregionen som forsyner hud og muskler kommer i klem. I tillegg kan smerter i skulderområdet også stamme fra andre deler av kroppen, som nakken. Skuldersmerte kan også stamme fra indre organer, for eksempel fra hjertet. Manuellterapeuten er trent i differensialdiagnostikk, det vil si å kunne gjenkjenne hvilken struktur som gir den aktuelle smerten. Dette er grunnlaget for optimal behandling.

Øvelser for skulder:

Utoverrotasjon av arm – ExorLive

 

Andre fokusområder: