– Kunstgress gir mer skader

95 prosent av de profesjonelle fotballspillerne i Norge, Danmark og Sverige mener at spill på kunstgress øker sjansen for skader, sammenlignet med spill på naturgressbane.

En ny rapport utarbeidet av Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), Spillerforeningen i Danmark og Spelarföreningen i Sverige har tatt for seg profesjonelle fotballspilleres holdninger til bruk av kunstgressbaner sammenlignet med naturgressbaner.

Sentrale spørsmål i denne rapporten dreier seg blant annet om skader ved bruk av de ulike underlagene, veksling mellom de ulike underlagene og trening på kunstgress.

1 348 profesjonelle fotballspillere i de to øverste ligaene for herrer og den øverste ligaen for kvinner i Danmark, Norge og Sverige fikk tilsendt et spørreskjema, hvorav 460 spillere svarte.

 Ønsker penger til naturgressbaner

Hele 95 prosent av de som svarte mener at kunstgress skaper flere skader enn naturgressbaner. Til påstanden «Jeg har erfart at konstant trening på kunstgress øker den fysiske belastningen på kroppen min» svarer 63 prosent av de spurte at de enten er enige eller veldig enige. Når det gjelder å veksle mellom bruk av gressbaner og kunstgressbaner, svarer 90 prosent av de spurte at dette øker den fysiske belastningen på kroppen.

På tvers av landene svarte 85 prosent av de spurte at naturgress er å foretrekke fremfor kunstgress. 90 prosent av de spurte mener også at det bør investeres mer penger i naturgressbaner kontra kunstgressbaner som skal brukes til turneringskamper. Holdningen til 67 prosent av spillerne er at fotballkamper i Europa og resten av verden bør spilles på naturgress, slik at det er mulig å sammenligne spillet på tvers av nasjoner og ligaer. Kun 12 prosent er negative til dette, mens 22 prosent svarer at det ikke spiller noen rolle.

Kilde: Playing surface in the professional leagues in Scandinavia