Kritiserer norsk Modic-studie
I en randomisert kontrollert studie publisert i 2019 konkluderte Lars Chr. Haugli Bråthen et al. at antibiotika ikke hadde noe klinisk signifikant effekt ved behandling av korsryggsmerter forårsaket av Modic-forandringer. Manniche skriver nå i et innlegg i Dagens Medisin at Bråthen og hans kolleger trosset redaktørens råd og sammenblandet data for Modic type 1 (MC1) og Modic type 2 (MC2).
– Det er åpenbart at det dermed oppsto en risiko for «utvanning» av reelle forbedringer blant MC1-pasientene når de summerte resultatene ble fortynnet med effektløse MC2-data. Det blir som å blande varmt og kaldt vann.
Manniche peker på at nye subanalyser viser at i en undergruppe av pasienter med MC1 og ødem på STIR-opptak har signifikant forbedring med antibiotika-behandling, sammenlignet med placebo målt gjennom Roland Morris Disability Questionnaire.
– De kliniske forbedringene fremkom allerede ved tre måneders oppfølgning og var fortsatt til stede etter ett år.
Ifølge Manniche finner man i Danmark det evident å overveie antibiotika hos nøye selekterte pasienter med MC1 og vedvarende behandlingsresistente smerter.
Siste nytt
Helfo sender frikort digitalt
7. april slutter Helfo å sende frikort for helsetjenester på papir til digital…
Klinisk retningslinje for behandling av subakromialt smertesyndrom
Danske helsemyndigheter har utarbeidet ny faglig retningslinje for behandling av…
Skjerpede nasjonale smitteverntiltak
Regjeringen anbefaler at munnbind skal brukes på alle steder der det ikke er mu…