– Ibuprofen kan skade menns hormonsystem

Unge menn fikk hormonbalanse som 70-åringer , ifølge ny dansk-fransk forskning.

Danske helsemyndigheter går nå ut med en advarsel til menn om ibuprofen, som i Norge først og fremst er å finne i de reseptfrie smertestillende legemidlene Ibux, Ibumetin, Brufen, Ibuprofen og Ibuprox. Legemidlene brukes ofte av muskel- og skjelettpasienter.

I et forsøk fikk fjorten unge menn smertestillende legemidler med virkestoffet ibuprofen i to uker. Resultatet var at de fikk en hormonell balanse på linje med en 70-årings.

– Det er bekymringsfullt fordi hos menn er det svært viktig at testosteronnivået er på et stabilt nivå. Ellers kan de ha problemer for eksempel med muskelbygging, humør og styrke, sier seniorforsker David Møbjerg Kristensen ved Rigshospitalet i København til videnskab.dk.

– Ikke alle ser på smertestillende medisiner som ibuprofen, som virkelige medisiner, noe som er bekymringsfullt. Alle medisiner har bivirkninger, selv de som kan kjøpes på det lokale supermarkedet, sier han.

Forskerne som tok vevsprøver fra testiklene til mennene som var med i undersøkelsen, fant at ibuprofen ikke bare påvirker testosteronnivået, men nesten alle hormoner.

Les mer her…